‘Ik walg ervan’: lezers in de Filippijnen over de verkiezingsuitslag van 2022 | Filippijnen

EENna een verpletterende verkiezingsoverwinning, wordt Ferdinand “Bongbong” Marcos Jr de volgende president van de Filipijnen. De zoon en naamgenoot van de overleden dictator kreeg meer dan 30 miljoen stemmen en versloeg daarmee zijn naaste rivaal, de huidige vice-president, Leni Robredo.

Hier, zeven mensen in de Filippijnen delen hun mening over het resultaat en hoe zij denken over de toekomst van het land.

‘Volkomen teleurgesteld’

Lyn uit de stad Baguio.

Ik ben volkomen teleurgesteld over hoe slecht geïnformeerde mensen zijn en deze verkiezingen laten zien hoe slecht democratie kan zijn. Mijn vader is een apologeet van Marcos en ik geloofde altijd dat de staat van beleg een ‘gouden tijdperk’ was, omdat hij me dat vertelde totdat ik me inschreef en afstudeerde aan de rechtenstudie. Mijn vader is een hardwerkend persoon en ik kan meningen respecteren, maar historisch revisionisme kan ik niet toestaan.

Mijn vader vertelde me dat ik naar hem moest luisteren omdat hij denkt dat schoolboeken en onderwijs, en nieuws en eigenlijk alle vormen van geloofwaardige informatie, allemaal verzonnen zijn door oligarchen om het verhaal te beheersen en de Filippino’s arm te houden.

Ik heb op Leni Robredo gestemd en kan niet geloven hoe efficiënt ze met haar tijd omgaat en hoe ijverig ze is in het dienen van de mensen. Ik kan niet geloven dat de meerderheid van de Filippino’s haar in de maling nemen omdat ze te mooi is om waar te zijn. Ik hoop alleen dat na deze regering de mensen tot bezinning zullen komen. Lyn, 27, stad Baguio – gestemd Robredo

‘Het is een grimmige tijd in de Filippijnen’

De verkiezingsresultaten zijn afschuwelijk en laten zien hoe historisch revisionisme zich de afgelopen jaren onder onze neus heeft voltrokken. Ik kan het idee eerlijk gezegd niet bevatten om onder een regering van Marcos te staan. Het is momenteel een grimmige tijd in de Filippijnen.

Ik heb op Lenny Robredo gestemd. Mijn stem werd ingegeven door mijn vertrouwen in haar integriteit, kwalificaties en competenties als leider. Ze bracht zichzelf door tijdens haar zesjarige termijn als vice-president van Duterte. Ze bood het Filippijnse volk de hoop dat we echt op iemand goed en rechtvaardig kunnen stemmen. Ik hoop op een Filipijnen die verlost is van politieke dynastieën. Ik hoop dat de Filippijnen eindelijk politici die ongekwalificeerd zijn afwijzen en stoppen met stemmen op beroemdheden, entertainers en anderen die niets weten over het schrijven van rekeningen of het aannemen van wetten.

We kunnen ons niet meer laten leiden door loze beloften. Ik hoop dat elke Filipijn de nieuwe regering verantwoordelijk houdt en openstaat voor het uitroepen en bekritiseren van waar ze tekortschieten. Celina, 24, overheidsmedewerker, Metro Manila – gestemd Robredo

‘Extatisch’

Mary uit de stad Mandaluyong.
Mary uit de stad Mandaluyong.

Ik ben dolblij met de verkiezingsuitslag. De Marcoses hebben veel infrastructuur gebouwd die vandaag de dag nog steeds bestaat – de infrastructuur in de Filippijnen is al tientallen jaren verwaarloosd. Onze verwachting is dat dit nu de focus zal zijn van dit nieuwe bestuur.

Ik heb het gevoel dat de voorzitterschappen die volgden op dat van Ferdinand Marcos Sr niet echt tot blijvende vooruitgang hebben geleid. Filipijnen blijven achter op Asean [Association of South-east Asian Nations] buren. Gehoopt wordt dat de nieuwe regering zal werken aan het verslaan van de pandemie, het nieuw leven inblazen van de economie en het concurrerender en investeerdersvriendelijker maken van de Filippijnen. Mary, 48, projectfinancieringsanalist, stad Mandaluyong – stemde op Ferdinand Marcos Jr

‘Filippino’s willen terugkeer van Marcos om discipline, vooruitgang en rust en orde te brengen’

Mensen realiseren zich niet dat hoewel er steun was voor Leni [Robredo], was er een krachtigere zwijgende meerderheid die Marcos Jr. Filippino’s willen een terugkeer van Marcos om discipline, vooruitgang en rust en orde te brengen.

Ik heb op Pac-Man gestemd [Manny Pacquiao]. Hij is rein en heeft het hart en zal zijn mensen de hand reiken. Hij heeft ware en oprechte toewijding getoond in dienst en staat bekend om zijn openbare dienst. Hij heeft ook wijsheid opgedaan door zijn jaren als congreslid en senator. Naast zijn strakke bokstraining is hij een echte Assepoester. René, 63, architect, Nueva Ecija – gestemd voor Manny Pacquiao

‘Een grote schande’

Edwin uit Pampanga, Centraal Luzon.
Edwin uit Pampanga, Centraal Luzon.

Het is een grote schande, want we hebben geleden onder de brutaliteit en hebzucht van de ouders van Marcos Jr. Ik kon met mijn geweten niet op Marcos Jr stemmen, omdat ik het verhaal dat de heerschappij van zijn vader de Filippijnse gouden eeuw is, niet geloof, wat niet het geval was.

Ik kon ook niet stemmen op zijn tegenstander [Robredo] omdat ik voelde dat ze gewoon een herhaling zou zijn van Noynoy Aquino. Dus ik heb op de linkse kandidaat Leody de Guzman gestemd als proteststem, maar ik wou dat Sara Duterte zich kandidaat stelde voor het presidentschap. We hebben een zwak systeem van politieke partijen en ik denk dat het probleem in de Filippijnen is dat we een gebrekkige grondwet hebben. Ik hoop dat hij met het grote mandaat van de president de aanzet zal geven tot het herschrijven van de grondwet en het huidige politieke systeem zal veranderen. Edwin, 63, gepensioneerd, Pampanga, Centraal Luzon – gestemd op Leody de Guzman

‘Sommige andere kandidaten begrijpen de gewone Filippijnse psyche gewoon niet’

AJ uit Cagayan de Oro.
AJ uit Cagayan de Oro.

Het is waanzin om onszelf voortdurend in de val te laten lopen in de gebeurtenissen die plaatsvonden in de jaren zeventig en begin jaren tachtig. Sommige andere kandidaten begrijpen de gewone Filippijnse psyche gewoon niet. Ik ben een Mindanaoan, [from the south of the country] en liever federalisme dan volledige onafhankelijkheid. Ik wil een land dat onze economie openstelt voor de wereld, vrij en niet te gebonden aan het westen of oosten. We willen een pragmaticus zoals Duterte is. In het westen wordt hij meestal verkeerd begrepen – hij is misschien grof en onbezonnen, maar hij denkt realistisch.

Ik heb BBM/Sara gestemd en hoop dat ze het build, build, build-programma en de drugsoorlog van de huidige regering zullen voortzetten. Ik heb niet op BBM / Sara gestemd en de verschrikkingen van het verleden vergetend. Ik heb gestemd omdat zij de enigen zijn die in ieder geval de intentie hebben om voort te bouwen op wat we vandaag al hebben. AJ, 48, computerprogrammeur, Cagayan de Oro – gestemd Marcos Jr

‘walgelijk’

Maria uit Camalig, Albay.
Maria uit Camalig, Albay.

Ik walg van de resultaten. Met EDSA – de People Power revolutie – in mijn gedachten kan ik me nog levendig herinneren hoe mijn 10-jarige zelf op de schouders van mijn vader zat te zingen laban [Tagalog for fight] en knipperend het L-teken. In dat jaar, 1986, was ik daar, een deel van de volksmacht die de gewelddadige dictatuur omverwierp en voor mijn ogen getuige was van de wedergeboorte van de democratie die begon met een eenvoudig geel lint.

Vandaag, 36 jaar na de EDSA-revolutie, heeft duisternis het roze sprankje hoop vertroebeld. Ik ben verbijsterd en zeker niet tevreden met het verloop van de landelijke verkiezingen. Ik bid dat elke Filipijn toegang zal hebben tot kwaliteitsonderwijs, goede gezondheidszorg en dat er genoeg voedzaam voedsel zal zijn voor de tafel van elk Filipijns gezin. Maria, 45, werkt in het geven van training en opleiding, Albay

Leave a Comment